torstai 24. heinäkuuta 2008

Hallan Ukko

Ilmari Kiannon viinakaapin ovessa, oven sisäpuolella, on kuva Hallan Ukon hautajaisista, minkä takia kaikkien tietenkin täytyy kysyä : Kuka on Hallan Ukko?

Aiemmin minun on aina täytynyt tunnustaa, että enpäs oikeastaan tiedä, ja olen kertonut kaiken mitä olen ukosta tiennyt. Hän on Hyrynsalmelainen poromies, jääkäriliikkeen puuhamies, kansanedustaja, itsenäisyysjulistaja, ja Ilmari Kiannon kaveri. Tein tutkimusta, ja minulle valkeni, että siinäpä se oikeastaan olikin. Tämän lisäksi Ukko oli myös maanviljelijä, kauppias ja myös Hyrynsalmen pitäjänkirjui ja kunnallispoliitikko.

Ukolla oli muuten nimikin: Juho Alfred Heikkinen. Hän oli syntynyt 20.7. 1863, eli hän oli 11 vuotta vanhempi kuin Ilmari. He olivat opiskelleet samassa koulussa, Oulun lyseossa, mutta toisin kuin Ilmarilta, Ukolta jäi se koulu kesken. Hän oli kuitenkin hyvä päästään, joten hän ryhtyi C.G. Bergin kauppaliikkeen sivumyymälän hoitajaksi Hyrynsalmelle. Myöhemmin hän kuitenkin irtaantui Bergistä, ja perusti oman kauppansa.

Poromiehenä Ukko oli sangen merkittävä, ainakin hyrynsalmelaisesta näkökulmasta: Hyrynsalmi ei nimittäin ollut poronhoitoaluetta, ennenkuin Ukko päätti tehdä siitä sellaista. Kaikkiaan Ukko elvytti Ylä-Kainuun talouselämää, ja hän myös käynnisti Hallan poropäivät, joista esim. Ilmari Kianto kertoo Poro-kirjassaan (hieno kirja jokaiselle, joka aikoo ostaa poron). Ukko on saanut nimensä asuttamansa Hallan talon mukaan, ja kuten jotkut neropäät ovat ehkä jo huomanneet, nykyiset Ukko Halla ja Hallan paliskunta ovat edelleen nimetyt Juho Alfredin mukaan.

Ukko piti yllä jääkäreiden kulkureittiä, ja Hallan talo oli syksystä 1915 eteenpäin niinsanotun itäisen etappireitin tärkeä osa. Talo oli syrjäisella paikalla, minne valvonta ei hevin yltänyt. Lisäksi Ukolla oli hallinnassaan muita erämaamajoja, joihin kulkijoita saattoi tarvittaessa piilottaa. Hän kehitti varoitusjärjestelmän, jonka avulla Hallassa tiedettiin aina etukäteen, jos santarmeja tai virkamiehiä oli liikkeellä. Ukko tunsi erämaat hyvin, minkä ansiosta hän saattoi neuvoa turvalliset ja nopeat tiet Ruotsiin pyrkiville jääkäreille.

Koska Hallan talo oli tunnettu kulkureitti, asukkaat saivat korviinsa paljon uutisia. Venäjältä kantautuneet vallankumousuutiset helmikuussa 1917 saivat Ukon suunnittelemaan Suomen lopullista irtautumista Venäjästä. Niinpä hän keräsi kansalaiskokouksen Suomussalmen kirkkoon huhtikuussa. Paikalla oli pari tuhatta ihmistä, joille ukko piti puheen, jossa vaadittiin ensimmäistä kertaa Suomen itsenäisyyttä.

Knoppitietoina Ukosta ja Hallasta voitanee mainita:
-Hallan talo on nykyään Helsingissä, Seurasaaressa, jossa sitä kutsutaan myös nimellä Kainuulaistalo.
- Hallan talon vieraanvaraisuudesta on nauttinut myös Josez Broz Tito (entinen Jugoslavian johtaja)
-Ukon partaan on varmasti tarttunut paljon jääkokkareita porolla ajon tiimellyksessä.
- Hyrynsalmelta on löydetty Suomen suurin jokihelmi (lähde: Hyrynsalmen kunnan nettisivut)

Lähteinä Hallan Ukko-tutkimuksessani olen käyttänyt Wikipediaa, Kajaanin yliopistokeskuksen sivuilta löytynyttä Hallan Ukon 140-vuotisjuhlaesitelmää, sekä Hyrynsalmen kunnan nettisivuja, joista ei ollut mitään hyötyä. Kuva on eduskunnan edustajamatrikkelista.

Ei kommentteja: