torstai 4. syyskuuta 2008

Yön kuningatar

Olen muutamia viikkoja tutkinut erilaisia Yön kuningattaria, ja olen tullut siihen lopputulokseen, että tämä on kyllä ihan yliveto!

Oopperallisesti tämä saattaa hieman ontua, mutta teatraalisuutta ei kyllä jää puuttumaan. Monien muiden Yön kuningatarten aariat jäävät kovin irrallisiksi, eikä niillä näytä olevan juurikaan tekemistä muiden lavalla olevien asioiden kanssa, mutta tässä ei ole sitä ongelmaa (kuunnelkaa mätkäystä, kun Pamina(?) kaatuu maahan). Kaiken lisäksi tällä Yön kuningattarella on maailman hienoin yöpaita, ja väpättävä kaulus saa sen jotenkin pakko-oireisen näköiseksi. Tämän kuningattaren ilmeet ovat kuitenkin oikeasti paremmat, kuin monien muiden. Siinä kohdassa, jonka kaikki ovat kuullet, monien kuningatarten kasvoille piirtyy kerrassaan tuskaisa irvistys, mutta tämä kuningatar (sen nimi on kai "Dessay") hoitaa senkin yhtä tyylikkäästi, kuin ympäröivät puitteet antavat odottaa.

Eihän tästä tule Serranot mieleen kuin ihan vähäsen!

Taikahuilussa on kyllä aika hankala juoni. Olen katsonut tiivistelmän Wikipediasta, mutta ehkä se onkin ymmärrettävissä vain jos sen näkisi kokonaan. Toisaalta: mikään, missä on taikakellopeli, ei voi olla kovin huono!

2 kommenttia:

iikka kirjoitti...

Minä yhäkin rakastan Diana Damraun tulkintaa enämpi... Siis mikä tuon Paminan nimi on? Se on esittänyt tuon roolin varmaan sadassa eri tuotannossa ja suurinpiirtein samoilla äänenpainoilla... No, jos sen kerran on opetellut, niin mitäpä enää muuttelemaan. Dessayn täti puolestaan on esittänyt monenlaisia variaatioita Yökkäristä ihan menestyksellä. Sen etunimi on muuten Natalie.

-ankku- kirjoitti...

En tiedä Paminasta, mutta kenelläkään ei voi olla hienompaa yöpaitaa!